Uusi ja Vanha tupa

Vanhatupa

Vanhantuvan rakensi Juho Henrik I. Sitä alunperin kutsuttiin Uudeksituvaksi, mutta Juho Henrik II rakennettua pojilleen toisen tuvan, nimityksiksi jäi Vanhatupa ja Uusitupa. Salmelan Vanhatupa sijaitsi Uudentuvan naapurina samassa pihapiirissä noin 200 m etelään Ellantuvasta. Tarkkaavainen huomaa varmaan, että Vanhatupa, Leaterintupa, Uusitupa ja Ylitalo rakennettiin järkisyistä samoilla rakennus piirrustuksilla. Uusitupa ja Ylitalo ovat pohjaratkaisuiltaan kuitenkin Leantetintuvan ja Vanhantuvan peilikuvia. [Z]

Vanhatupaa asuivat viimeisenä veljekset Sandfred ja Urho. Vuorotellen isännät päätyivät myymään tilansa ja siten osuutensa talosta 1930-luvulla. Ensin Sandfred möi osuutensa Uudentuvan Juhan pojille Uljakselle ja Reinolle. Sitten Urho teki kaupat Kasperi Salmelan kanssa. Juhan tai Kasperin pojat eivät muuttaneet Vanhatupaan, niin se purettiinkin vuonna 1954. Kasperin pojista Martti ja hänen nuori poikansa Paavo olivat Urhon puolikasta purkamassa. Martti ja Juha eivät päässeet sopuun kuluista, joten päädyttiin jakamaan talo kahtia ja kumpikin hoiti oman puolensa pois: S-D-0084.

S-VK-0308W - Salmelan Vanhatupa S-P-1029 - Salmelan Vanhatupa pohjapiirros

Kuva. Salmelan Vanhatupa

Vanhatuvan isäntiä:

Uusitupa

0216W Salmelan Uusitupa

Kuva. Leena Salmelan maalaus Uudesta tuvasta

Juho Henrik II rakensi toisen päärakennuksen pojilleen. Nyt vaihtui tuvan nimi, entinen Uusitupa oli siitä lähtien Vanhatupa. Myös Uusi tupa on ajan saatossa purettu. Tuolle paikalle Tapani Salmela rakensi nykyisen talonsa.

Juhon vaimo Anna Juho Heikintytär oli kuuluisan valurin ja sepän Alperin mestarin, Juha Hintrikin, tytär. Onkin oletettavaa Alperin mestari poikineen olisi ollut mukana tyttärensä uuden kodin rakentamisessa.

S-VK-0307W - Salmelan Uusitupa ja Ylitalo S-P-1028 - Salmelan Uusitupa ja Ylitalo pohjapiirros

Kuva. Salmelan Uusitupa