Salmelan sotainen historia alkaa jo suvun perustajasta Matti Storesta [1], joka taisteli yhdessä Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin kanssa Venäjän sodassa. Hän palasi Stolbovan rauhan jälkeen 1617 Suomeen ja perusti maatilan sota-ansioillaan. [A]
Ikänsä puolesta Matti olisi ehtinyt osallistua jopa Nuijasotaan, vaikka siitä ei olekaan tietoa. Matti ei ollut ruotuväkeä, sillä tuo sotaväkijärjestelmä tuli vasta myöhemmin. Hän oli ensimmäisiä Ruotsin uuden 1600-luvun alussa käyttöönotetun väenottojärjestelmän sotilaita. Keskiaikainen sotaväkijärjestelmä oli ollut tehoton ja se korvattiin niin, että kylille asetettiin velvollisuus varustaa tietty määrä miehiä.
Kokkolan pitäjän yläosan historia kertoo, että seuraavassa sotaväen otossa v. 1637 vietiin heidän vanhin poikansa Lauri Matinpoika sotaan, vaikka hän oli vasta 16-vuotias. Hän lähti nihdiksi, tiettävästi hänen kanssaan lähti Jaakko Saari [D]. Silloin käytiin Euroopassa Kolmikymmenvuotista sotaa ja Ruotsi-Suomi soti Puolassa ja Liivinmaalla. [B] Tuolla reissulla kehitettiin Hakkapeliitta -talvirenkaat.
Kustaa II oli jo ehtinyt kuolla sodan aikana ja Ruotsissa valtaan oli noussut kuningatar Kristiina. Lauri Matinpoika liittyi marsalkka Johan Banérin joukkoihin, joka vetäytyi sinä vuonna Pommeriin (nykyisen Saksan ja Puolan rajalla) ja voitti parin vuoden kuluttua 1939 saksilaiset Chemnitzin taistelussa. Oletettavasti Lauri osallistui tähän taisteluun. Lauri Matinpojan kotiinpaluusta ei ole tietoa ja hän katosikin asiakirjoista, joten sille tielle, syvälle Saksanmaalle, on nuorukainen matkansa päättänyt.