Siponkoski

Kylä oli alkujaan vain yhden savun kylä vahvistettuna torppareilla. Torppia Siponkoskella olikin useita.

Alina os Salmela ja Jussi Siponkoski

Alina oli Juho Henrik II [146] tyttäristä nuorin, perheen kuopuksen Oskarin isosisko. Hän meni naimisiin Jussi Siponkosken kanssa 27.3.1900.

Jussi Siponkosken ensimmäinen vaimo Alina o.s. Alaspään oli kuollut jättäen Jussin neljän lapsen (Oskari, Yrjö, Saimi ja Väinö) kanssa yksin [D]. Hän tulikin kysymään Juho Henrik II Salmelalta, että olisiko talossa tytärtä piiaksi, sillä Arvilla oli hoidettavaan nuoria lapsia. Juho oli siihen tuuminut, ettei talosta piioiksi ole, mutta emännäksi kylläkin. Niin taisi käydä Alinalle, että isännät sopivat naimakaupat ja Alinan oli siihen tyytyminen. [U]

Talonsa Jussi ja Alina rakensivat suuren tulipalon jälkeen, joka ei jättänyt Siponkosken asujille muuta kuin kaksi aittaa. Taloon siunaantuikin lapsia ja Jussin kuoltua hautajaisiin tuli hänen kymmenen lastaan. Tämä perikunta asui taloa kunnes talo jaettiin ja omistajiksi tulivat Oskari, Arvi ja Aarne Siponkoski. [D] Siponkosken palosta voi lukea lehtiartikkelista S-LA-0038.

Läheiset suhteet Salmelaan jatkuivat: Arvi nai Aino Marian os Polson  sekä Aarne meni naimisiin Leander Salmelan tyttären Viivin kanssa. Lisäksi Anna Eliina (1914-2012) meni Isotupaan seppä-Erkin vaimoksi.

S-VK-0031W - Alina ja Jussi Siponkoski S-VK-4110W - Aune Salmela os Siponkoski S-VK-4222W Alina Siponkosken luona Nelma ja Hendry

Kuva. Alina ja Jussi Siponkoski sekä tyttäret Anne ja Aune (Aune lapsena ja nuorena) sekä Alina, Tuomas ja Nelma Suutari, Hendry Salmela ja tuntematon mies

Henkilön Alina (Anna Aliina) Siponkoski [Salmela] jälkipolvet

Henkilön Aarne Johannes Siponkoski ja hänen puolisonsa Viivi Annikki Siponkoski [Salmela] perhekaavio

Arvi Haakon Siponkoski ja Aino Maria os Polso

Arvi oli Alina ja Jussi Siponkosken poika ja Aino Juhani ja Mari Polson tytär. Molemmat ovat Salmelan sukuhaaraa, sillä Alina-äiti on Juho Henrik II:n tytär ja Mari-äiti Juho Henrik II:n pojan Antti Heikinpojan tytär. Perhe asui Siponkoskella saaden kuusi lasta.

Arvi oli perhojokilaakolainen saarnamies, joka muisti raamatun ulkoa. Saarnamatkat hän kulki polkupyörällä. Arvi eli pitkän elämän ja oli lähellä paikallisten sydäntä. Leena piirsikin hänen pitkästä iästä pilakuvan.

PK1060W S-VK-0954W - Räyringin nuorisoliiton kuoro

Kuva. Leena Salmelan pilakuva Arvi Siponkoskesta. Arvi takarivin kolmas oikealta ja Viivi os Salmela eturivin seitsemäs oikealta Räyringin Nuorisoliiton kuoron kuvassa

Henkilön Arvi Haakon Siponkoski ja hänen puolisonsa Aino Maria Ahkera Siponkoski [Polso] perhekaavio

Viivi os Salmela ja Aarne Siponkoski

Leander Salmelan tytär Viivi Annikki (1919-80) meni naimisiin Aarne Johannes Siponkosken kanssa. Aarne taas tulee Salmelan Uudentuvan sukuhaarasta, sillä hänen äitinsä Aliina oli omaa sukua Salmela, Juho Henrik II Salmelan tytär.

Henkilön Viivi Annikki Siponkoski [Salmela] jälkipolvet

Henkilön Viivi Annikki Siponkoski [Salmela] ja hänen puolisonsa Aarne Johannes Siponkoski perhekaavio