Kasperin tupa

Matti Aapraminpoika ja Maija Salmelan pojat, Aaprami Matinpoika Salmela siirsi uuden rakennuksen 1886–87 Haapalasta veljensä Antin pitäessä Isontuvan samassa píhapiirissä. Aapintupa on Aapramin sukuhaaran kolmas talo. Ajan saatossa Aapintupa -nimi on unohtunut ja talo tunnetaan Aapramin pojan mukaan nimettynä Kasperintupana. Kasperintupaa isännöivät Vuokko (os. Salmela) ja Eero Koivukoski. Tämä talo, tällä paikalla on syntymäkoti 4:lle sukupolvelle.

S-VK-1001W - Kasperi Salmela perheKuva. Kasperin pihalla vuonna 1923

S-VK-0104W - Kasperintupa kesällä  S-VK-0105W - Kasperintupa

Kuva. Kasperintupa kesällä 2013

Talo tuli samaan ryhmään, mutta luhtirivin pohjoispuolelle vinkkeliin entisen talon kanssa. Kaikki muutkin tarvittavat ulkorakennukset, navetta ja kaivo myöskin tehtiin. Sauna jäi yhteiseksi [A]. Näin Isontuvan pihapiiri tuli umpinaiseksi kun vastapäätä oli Leanderintupa, ja Kasperintupaa vastapäätä Isontuvan navetta. Talojen pihalle rakennettiin vielä luhtirivi.

S-P-0041 - Sulo Salmela - Elämäni tilkkutäkki - Kasperintupa 1915

Kuva. Kasperintuvan pohjapiirustus 1:100 järjestys vuonna 1915

S-VK-0103W - Alfred Salmelan muistoreliefiRäyrinki seura ry päätti teettää taiteilija Leena Salmelalla kotikylän suurmiehen professori Alfred Salmelan syntymäkodin ulkoseinälle asiasta kertovan reliefin, joka sitten vuoden 1997 Räyrinkipäivien yhtenä ohjelmanumerona paljastettiin. Seuran puheenjohtaja Mauri Aho paljasti reliefin sunnuntaina 13.7.1997 Alfred Salmelan 100-vuotisjuhlien yhteydessä sekä kukitti taitelija Leena Salmelan. Pääjuhlassa puretun vanhan koulun pihamaalla silloinen pääministeri Esko Aho piti juhlapuheen. Päivän ajan oli tien Ahon  koululla iso lehtileikkelein ja valokuvin esille tuotu näyttely Alfred Salmelan  elämän työstä. Lue uutiset aiheesta: S-LA-0003.

Alfred Salmela syntyi 2. maaliskuuta 1897 Kasperintuvan peräkamarissa.

S-VK-0102W - Alfred Salmelan muistolaatta Kasperintuvan seinälle S-VK-0108W - Esko Aho puhuu Alfred Salmelan muistoreliefin julkaisutilaisuudessa

Kuva. Alfred Salmelan muistolaatan paljastamistilaisuus vuonna 1997 ja pääministeri Esko Ahon puhe

S-VK-0101W - Kasperin tupa Taiton aikaan 1950-luvullaKuvista huomaa, että vuonna 1923 talossa ei vielä ollut kuistia, jonka Kasperi siihen sittemmin rakensi. Myöhemmin tuo kuisti on purettu ja nykyään tilalla on umpinainen, kylmä kuisti. Samoin kuvia vertailemalla huomaa, että yläkerran ikkunoita on täydennetty ajan saatossa.

  S-VK-0100W - Kasperintupa omenatarhasta päin

Kuva. Kasperin tupa omenatarhasta päin ja 1950-luvulla Taiton ja Lainan isännyyden aikana

Kasperintuvan isännät:

  • Aaprami Matinpoika ja Matilda Salmela
  • Kasperi, Aapramin poika ja Fiina Salmela
  • Taito, Kasperin poika ja Laina Salmela
  • Esko, Taiton poika ja Leena Salmela
  • Eero Koivukoski ja Vuokko os Salmela.

Sulo Salmela - Elämäni tilkkutäkki - kansi – Kasperin tupa