Leanderintupa

Matti Aapraminpoika Salmela ja Maija rakensivat toisen tuvan Isontupaa vastapäätä. Tupa on Aapramin sukuhaaran toinen tupa. Tuvan nimi on vaihtunut isännän mukaan: Matintupa, hänen poikansa aikana Antintupa. Nykypäivään tultaessa nimi Leanderintupa jäänyt käyttöön Leander Salmelan isännyyden ajasta.

Leanderin talonpoikaistalo ajan saatossa purettu. Puretussa talossa oli pitkäikäinen rakennusmestari Kaarlo Leppävuoren muuraama takka. [JJ]Veikko Salmelan perhe rakensi 70-luvun alussa uuden talon Salmelan kylälle. Siten vanha talo jäi ylimääräiseksi ja vuoteen 1976 mennessä se olikin jo purettu.

S-VK-0306W - Salmelan Leanterintupa S-P-1027 - Salmelan Lenteritupa pohjapiirros

Kuva. Leanterintupa

Leanderintalolla oli aikanaan kolme eri navettaa. Kuva on Leanderin navetasta on ensimmäinen kolmesta navetasta. Leanderin kivinavettassa oli pärekatto. Ovi oli pitkällä sivulla Männikön suuntaan. Uusin oli tiilinen ja sitä edeltänyt hirsinavetta, jonka tupajumit söi nopeasti. Edellinen navetta purettiin 1950-luvun alkupuolella, kun Väinön palattua lyhyeltä Ruotsin työreissulta hän yhdessä Veikon kanssa rakensivat ensin uuden vanhan viereen. [JJ]

S-P-1002 edit 1- Leanderin navetta

Kuva 1. Leanderin navetta

Leanderin riihi ei ollut Isontuvan, Kasperintuvan ja Leanterin muodostamassa pihapiirissä, vaan sinne meni tie Vienontuvan nurkalta. Leander Salmelan poika Vilpas teki 1970-luvulla tästä riihestä talonsa Rantasalmelaan perintöpellolleen. Paikalle tuotiin kuorma-auto päälle rakennettu iso höylämasiina, jolla hirret höylättiin tasapaksuiksi ja tehtiin matalat pontit. Uudessa talossa hirret laitettiin pystyyn. Tämä vanha rakennus on vieläkin nähtävissä Räyringinjärven rannassa Jussi Salmelan ja Eloahon talojen välissä.

Leanderin hirsisauna muodostui porstuasta ja saunahuoneesta. Porstussa oli ikkuna Ylitalon puolella. Saunassa oli pärekatto.

S-P-1003 - Leanderin sauna - edit

Kuva 1. Leanderin sauna

Isännät

  • Matti Aapraminpoika (1820-1892) ja Maija Salmela
  • Antti Matinpoika Salmela
  • Leander ja Fiina Antintytär Salmela. Myöhemmin Leander ja Fiina Aapramintytär.
  • Veikko ja Alli Salmela. Heidän aikanaan Leanderintupa purettiin.