Antti Eliaanpoika (1876-1936)

Antti on Elias Tuomaanpojan poika ja Tuomas Salmelan pojanpoika. Hän jatkoi isänsä saappaissa Ellantuvan isäntänä jakaen sen veljensä Jussin kanssa. Antti ole toimelias ja aikaansaava mies. Hän oli mukana monissa luottamustehtävissä, joista tärkein toimi oli kuntakokousten puheenjohtaja [D].

Antin vaimo ja Ellantuvan emäntä oli Lyydia os Forsbacka. Veljekset Antti ja Jussi hakivat vaimonsa Forsbackan Juhon talosta. Salamelan Lyyti olikin kuuluisa sanavalmiudestaan. Vanhaa Räyrinkiä –kirjaan [D] onkin kerätty joitakin Lyytin sutkautuksia: Mitäs kurot, kysyi Lyyti Tuomiston Kertulta. Kylpytakkikangasta, vastasi Kerttu. Hoo – meillä kylyvethän vihiralla.

Lyyti oli junamatkalla kun junaan nousi Riihimäellä hieno rouva. Tämä vaati Lyytin paikkaa. Ko minä tulin tähän ei täsä ollu ketään, puolustautui Lyyti. Kun rouva yhä väitti paikaa omakseen, puuskahti Lyyti: Ko tulhan Kokkolhan, saat minun puolestani vaikka koko junan.

S-VK-0040W Antti Eliaanpojan ja Lyydian perhekuva Ellantuvalta

Kuva. Istumassa Antti Eliaanpoika ja Lyydia os Forsbacka sekä Eino Salmela ja Tekla-vaimo. Takana aikuiset pojat Sulo ja Ahti sekä Einon tytär Eila Furu. Einon lapset edessä Yrjö, Heikki, Eero, Toivo, isän sylissä Hannu, Eeva Haapala ja Jussi. Kuva Ellantuvalla noin vuonna 1934.

Antille ja Lyytille syntyi yhdeksän lasta. Antin pojat Sulo ja Ahti jatkoivat talon ja tilan hoitoa. Eino meni Ylitalon isännäksi. Toivo Salmela vei vihille veteliläisen Mertta Onerva os Uusimäen (1926), peruskoulunopettajan. Perhe lähti maailmalle päätyen lopulta Helsinkiin. Mertta työskentelikin opettajana kouluissa Saarijärvellä, Laihialla, Vetelissä ja Helsingissä. [H]

S-P-1101 Antti Salmelan puumerkkiKuva. Todennäköisesti Antti Eliaanpojan puumerkki. Hän ja Antti Heikinpoika (toinen vaihtoehto puumerkin omistajasta) olivat isäntiä Salmelassa samaan aikaan. Löydä koko Vieno Salmelan kokoelma: S-D-1015.

Rauha meni Salmelan naapuriin, Ahon Maanselän taloon Kaunon vaimoksi. Tytär Eeva nai Paavo Haapalan ja meni Alajärvelle [D].

Elli meni Alaspään Oskarin (Oska) vaimoksi. Pariskunta asettui Viljami Alaspään e Aho sivukamaritupaan. Oska ja Elli os Salmela asuivat talon toista päätyä ja toisessa päässä asuivat Oskan veli Julius ja vaimo Hilja os Yrttikoski. Tuhari Aato oli vuorotellen molemmilla puolilla. [D]

Henkilön Antti Eliaanpoika Salmela ja hänen puolisonsa Lydia Salmela [Tuomisto] perhekaavio

Henkilön Antti Eliaanpoika Salmela jälkipolvet

NK-0127 Antti Eliaanpoika Salmela NK-0129 Lydia Salmela

Sulo Salmela ja Laimi os Harju

Antti Eliaanpoika ja Lydian pojat Sulo ja Ahti jatkoivat Ellantuvan asumista. Sulo otti vaimokseen Laimi Harjun eli Saaren. Sulo veli päätyi sittemmin naimisiin Laimin siskon Annikin kanssa. Sulo kuoli ja Ahti jatkoi Ellantuvan tilan asumista.

Ahti Salmela (1917-83) ja Annikki os Saari

Sulon kuoltua, kun Ahti löysi vaimokseen Laimin sisaren Annikin, he jatkoivat talonhommia. Ahti teki uuden talon ja niin hajoitettiin Vanhan Tuomaan talon toinen pää.

Ahti oli Ellantuvan viimeinen isäntä. Ahti osallistui sotiin. Ahti oli mukana maatalousalan järjestötehtävissä.

Ahtin lapsista Tapio opiskeli metsätalousinsinööriksi ja muutti Himangalle

S-VK-4187W - Saaren tyttöjen yhteiskuva

Kuva. Saaren tyttöjä yhteiskuvassa. Nainen, Saimi Väisänen os Saari, Taimi Saari, Nainen, Aino Salmela os Lassila, Elna Annikki Salmela os Saari ja Laimi Salmela os Saari kanssa. Kaksi tunnistamatonta oletettavasti Ainon siskoja. Aino tuli Salmelaan Heimon vaimoksi, Juhan miniäksi. Laimi tuli Ellantuvan Sulon vaimoksi, Antti Eliaanpojan miniäksi.

 Eino (1898-1954) ja Tekla os Korpiaho

Eino oli Ellantuvan poikia, mutta ryhtyi Ylituvan isännäksi. Hän osti Ylituvan Joeli Salmelan 35 hehtaarin tilan. Hänen vanhempansa olivat Antti Eliaanpoika ja Lydia. Vaimoksi Eino haki Perhosta Teklan os Korpiahon.

Einon ja Teklan pojista toisen maailmansodan temmellyksiin lähti Yrjö ja Jussi. Palvelukseen nuori Eero Matias ehdittiin kutsua, mutta rintamalle hän ei ehtinyt.

Einon ja Teklan pojista Eero Matias (1926-1968) muutti Lahteen ja työskenteli tehtaantyömiehenä. [G]. Lapsia perheeseen ei kuitenkaan syntynyt ja Eero menehtyikin 42 vuoden iässä.

Ylitalon Einon poika Jussi (Juho Martti, 1923-72) oli maanviljelijä ja asuivat Ylitalon tilaa yhdessä veljensä Yrjön kanssa. Tila oli Eino isän kuoltua kuolinpesä, kunnes lopulta sisarukset virallisesti järjestelivät omistuksen Sepolle, Yrjön pojalle. [R] Jussi muutti Kokkolaan, jossa kuoli nuorella iällä alle 50-vuotiaana. Hän palasi kotiin kuitenkin Vetelin hautausmaalle. Metsästystä ja kalastusta harrastanut Jussihan oli haavoittunut sodassa päähän ja kantoi sitä taakkaa mukanaan. [G][H]

Elli os Salmela (1908-60) ja Oska Alaspää

Ellantuvan isännän Antti Eliaanpojan tytär Elli meni Alaspään Oskarin (Oska 1904-44) vaimoksi vuonna 1929. Pariskunta asettui Viljami Alaspään e Aho sivukamaritupaan. Oska ja Elli os Salmela asuivat talon toista päätyä ja toisessa päässä asuivat Oskan veli Julius ja vaimo Hilja os Yrttikoski. Tuhari Aato oli vuorotellen molemmilla puolilla. [D]

Kohtalon vuodet veivät Oska rintamalle ja taisteluista hän selvisikin hengissä. Sota kuitenkin koitui Oskan kohtaloksi. Jatkosodan taistelut loppuivat 5.9.1944 (tulitaukosopimus päivää aiemmin). Oskari Alaspäältä lähettikin kotiin kirje 4.9.1944 päivälta, jossa hän kirjoitti huojentuneena muun muassa, että ”sodasta on selvitty.” Muutamaa viikkoa myöhemmin kuitenkin perheeseen tuli toinen järkyttävä kirje: [YY]

15.9.1944 K. Rouva Elli Alaspää, Veteli

Surusanomana ilmoitan, että rakas miehenne sotamies Oskari Viljami Alaspää on uhrannut elämänsä isänmaan vapauden puolesta.

Kun miehenne oli kuljettamassa erästä ammuskuormaa alkoi se eräässä alamäessä Ilomantsin itäpuolella räjähdellä sillä seurauksella että kuormassa olleet käsikranaatit ja miinat räjähtivät, jolloin miehenne haavoittui siksi pahoin, että hän saamiinsa haavoihin kuoli pian sen jälkeen. Tämä tapahtui 7.9.44 puolenpäivän aikoihin…

Taivaallinen Isämme Teitä armossaan runsaasti siunatkoon. Lohdutuksen terveisin Sotilaspastori Kauko Mäntylä”

Kuolinviesti olikin hämmästyttänyt suuresti Alaspään perhettä, jossa alettiin selvittämään mitä on tapahtunut. Taisteluiden päätyttyä oli Oskari määrätty ammuksia siirtämään. Töissä oli ollut useampia hevosia kuormineen ja Oskari oli ajanut letkan ensimmäisenä. Vain hevonen oli pelastunut räjahdyksestä. [YY]