Lue enemmän Leenasta ja taiteesta: http://leenasalmela.fi/.
Leena (Marja-Leena) Salmela on kuvataiteilija, kuvaamataidon opettaja ja vapaan taiteen sekatyöläinen – kuten hän itse asian ilmaisi. Kirjallinen Leena on koko ikänsä julkaissut tekstejään. Leena aloitti nuoruudessaan taidemaalarina ja journalistina. Taitavana sanailijana ja kynäilijänä Leena alkoi myös julkaista pilapiirustuksia, joita on syntynyt yli neljänkymmenen vuoden ajan. Kirjallisella puolella Leena kirjoitti runoja ja näytelmiä, joista Salmelan Loitsukirjaan on valikoitu joitakin.
Kuva. Leena Salmela sekä omakuvat nuorena ja varttuneena (öljyvärimaalaus)
Usean valtakunnallisella tasolla saadun palkinnon jälkeen Leena Salmela lähti Islantiin, Reykjavikiin. Siellä hän oppi kielen, jonka avulla hän jatkoi vuosina 1963-66 taideopintoja taidemaalari Onni Ojan viitoittamaa tietä sikäläisessä taidekoulussa, Handida Myndlistaskolinn.
Lapsuusvuosien hulluus Rembrandt-tavoitteista tippuivat taidekoulun työsaleissa – kuten taiteilija sanailee – ”jos-ei-tullut-rembrandtia-tulee-ainakin-edelfelt” -tasolle. Mutta jo vuoden prässin jälkeen alkoi tuntua, että tärkeintä elämässä oli varmistaa ammattinsa taiteen parissa, jotta selviäisi jotenkin keplottelemalla eläkeikään saakka. Hän valmistui kuvaamataidonopettajaksi ja toimi opettajana Vaalassa vuosina 1966-68, Vetelissä 1970-luvun alusta alkaen lyhyitä katkoksia lukuun ottamatta aina 31.7.2005 saakka.
Kuva. Taikametsä. Öljyväri maalaus Vetelin kunnantalolla
Pilapiirustus tuli mukaan kuvaan v. 1959. Taiteilija teki pilapiirroksia runsaat 50 vuotta eri lehtiin ja julkaisuihin koti- ja ulkomailla. Piirroksillaan hän otti kantaa seutukuntansa tapahtumiin arjesta juhlaan, työhön, politiikkaan ja uskontoon. Ensimmäinen Perhonjokilaakso-lehti ilmestyi vuonna 1970 ja jo lehden ensimmäisessä numerossa oli Leenan pilapiirros.
Taiteilija perusti vanhaan meijeriin Räyrinkiin 1980-luvun lopussa matkailukohteena tunnetun Leenanlinnan, jonka puistossa muun muassa oli taiteilijan tekemiä isoja eläinaiheisia betoniveistoksia yli 100 kappaletta. Hän järjesti Leenanlinnassa kurssitoimintaa sekä otti vastaan ryhmävierailuita. Taiteilija muutti viettämään eläkepäiviään Villa Monttuun Haukilahteen, jossa ehti asua kymmenisen vuotta ennen kuolemaansa.
Leena Salmela oli perustamassa Perhonjokilaakson kuvataideyhdistystä v. 1972, jossa hän toimi 10 vuotta sihteerinä ja 2 vuotta puheenjohtajana. Kuvataideyhdistyksen toiminta hiipui pitkäksi aikaa kunnes vuonna 2010 se jälleen herätettiin henkiin. Leena Salmela toimi uudelleenvironneessa yhdistyksessä pari vuotta. Perhonjokilaakson kuvataideyhdistys ryhtyi aktiivisesti järjestämään taidenäyttelyita Vetelin Taidekartanolla.
Hänen intonsa järjestää näyttelyitä heräsi vuoden 2013 alussa ja hän alkoi myös jälleen maalata öljyväreillä kymmenen vuoden tauon jälkeen. Leena Salmela oli kesän 2013 ARTaika näyttelyn kutsutaiteilija. Hänellä oli näyttelyssään 42 öljyvärimaalausta, joista myytiin lähes kaikki. Leena Salmela menehtyi kesken näyttelyn 20.8.2013.
Taiteilijalta jää kanssaihmisten iloksi laaja taulukokoelma vuosikymmenten ajalta. Kirjoittaminen ja säveltäminen olivat myös Leenan harrastuksena. Hänen säveltämiään ja sanoittamiaan musiikkikappaleita toivottavasti tullaan kuulemaan myös erilaisissa tilaisuuksissa.
Leenan henkilökuvan on tähän kirjoittanut Perhonjokilaakson kuvataideyhdistyksen puheenjohtaja Lahja Varila.
Leenan muistokirjoitus julkaistiin Perhonjokilaakso 29 elokuuta 2013.