Opettaja-Laina Salmela

Laina on Aabrami Matinpojan tytär, hänen lapsuudestaan ja nuoruudestaan voi lukea Aaprahamin tarinan puolelta. Opettaja-Lainan nimen ohella häntä kutsuttiin Männikön-Lainaksi. Liikanimi tulee asuipasta, Männiköntuvasta.

S-VK-1050W - Laina Salmela järvellä S-VK-0902 - Räyringin koulun luokkakuva

Laina pääsi Tornion Seminaariin ja valmistui alakoulun opettajaksi. Laina oli aluksi opettajana Utsjoella saakka, mutta pääsi sitten Impilahdelle Koirinojan kouluun ja tuli sodan jälkeen kotikyläänsä. Laina toimi opettajana Räyringin Ahon vanhassa puukoulussa vuosina 1942-1953. Räyringin Ahon koulusta lisää luvussa 3.11. Laina ei mennyt naimisiin.

Lainan täyttäessä 50 vuotta vuonna 1945 veljet Antti ja Alfred sekä Alfredin vaimo Elna Salmela lähettivät syntymäpäiväonnittelut Salmelan Männikköön sähkösanomana: S-D-0025a ja S-D-0025b. Arvatenkin Lainalle ei ollut vielä puhelinta. Mutta uuden ajan teknologia oli saapunut Salmelaan.

 S-VK-1051W - Marttilan ruokapöydässä Alfred, Elina sekä Kerttu Salmela S-VK-1052W - Laina Salmelan hautajaiset S-VK-3005W - Hauta Aaprami ja Tilta Salmela sekä Laina Salmela Vetelissä

Kuva. Opettaja-Lainan hautajaisiin osallistui Suomen koululaitoksen johtajakin