Elias on Salmelan Ellantuvan isäntä, Salmelan Kolmesta Isännästä Tuomaan poika. Hänen isänsä kuoltua 1850, tila oli Tuomaan vaimon Liisan nimissä aina tämän kuolemaan asti. Nuorena kuollut Elias ei siten ehtinyt isännöidä kuin vuosina 1890-95. Elias Tuomaanpoika jakoi Ellantuvan tilan pojilleen Antti Eliaanpojalle ja Jussille.
Elias meni naimisiin 1870 Anna os Polson (1853-90) kanssa ja perheeseen syntyi kolme lasta: tulevat isännät Jussi ja Antti sekä Hotakaiselle mennyt Liisa Matilda (1874-1927). Liisa meni naimisiin Leander Hotakaisen (1869-1951) kanssa ja perusti suuren perheen Halsualle.
Kuva. Tilda (Liisa Matilda Eliaantytär) Hotakainen os Salmela ja Leander Hotakainen sekä lapset Hilja ja Vilho [Anssi Hotakainen kuva]
Anna vaimon menehdyttyä 1890 meni Elias vielä toisiin naimisiin Anna Liisa os Alperin kanssa. Anna Liisa oli Aleksanteri Ahon (1850-85) leski. Anna Liisa oli saanut Aleksanterin kanssa neljä lasta ja sai vielä Ellantuvan Eliaan kanssa kolme. Aleksanterin ja Anna Liisan lapsista Liisa Amalia meni Lassilaan ja on Uudentuvan Heimon vaimon Ainon äiti. Anna Liisan tytär Ida meni Kasperi Saaren vaimoksi ja on siten Ellantuvan Sulon ja Oskarin vaimojen äiti.
Henkilön Elias Tuomaanpoika Salmela jälkipolvet
Henkilön Anna Liisa Matintytär Salmela (Aho) [Alperi] jälkipolvet
Jussi Salmela (1871-1951)
Jussi (Juho Kasperi Eliaanpoika) on Elias Tuomaanpojan poika ja peri isältään puolet Ellantuvan isännyydestä. Veljekset Jussi ja Antti asuttivat kahta päätyä suuressa sivukamarituvassa. Ellantuvan länsipään Jussi päätyi vanhoilla päivillään myymään maansa ja tuvanpuoliskonsa Räyringin kunnalle. Siten Salmelasta lohkesi Räyringinjärven rantaosa pois, kunta möi siitä osia eteenpäin ja sitten syntyi uimaranta, kaupungintalo, Salmelan meijeri ja asuintontteja. Tästä alueesta puhutaankin nimellä Rantasalmela.
Jussilla oli epäonnea myös naimakaupoissa: hän päätyi neljästi naimisiin. Vaimoja olivat Aleksandra os Forsbacka, Selina Rauma, Ruusa Rytiniemi ja Milka, Järvelän Kasperin leski. Näistä kolmesta avioliitosta siunaantui kuitenkin lapsia. Hurttia huumoria kiskaisi Jussi kysyttäessä kuka vaimoista oli paras. ”Se joka on lämmin”, sanoi Jussi [D].
Kuva. Elias Tuomaanpojan puumerkki. Löydä koko Vieno Salmelan kokoelma: S-D-1015.
Jussin ensimmäinen vaimo Aleksandra ja Ellantuvan itäpäätä isännöivän veljen Antin vaimo Lydia olivat Forsbackan Juhon tyttäriä, siskopuolia toisilleen. Aleksandra (1970-93) kuitenkin menehtyi kuitenkin 23-vuotiaana, vain kolmen vuoden avioelon jälkeen eikä perheeseen syntynyt lapsia.
Selina os Rauman (1868-) kanssa perheeseen syntyi neljä lasta Esteri, Ilmari, Hilja, Jenny. Rytiniemen Ruusan kanssa syntyivät Juha, Eino, Tyyne, ja Vieno. Ellantuvan Jussi meni vielä Ruusan kuoltua neljännen kerran naimisiin, mutta silloin hän oli jo ehtinyt myydä maatilansa. Neljäs vaimo oli Milka Järvelä (1884-1950), leski hänkin. Jussi muutti sitten Milkan luokse Mattilaan ja heille syntyi vielä Salli-niminen tyttö.
Henkilön Jussi (Juho Heikki Eliaanpoika) Salmela ja hänen puolisonsa Aleksandra Amalia Juhontytär Salmela [Forsbacka] perhekaavio
Henkilön Jussi (Juho Heikki Eliaanpoika) Salmela ja hänen puolisonsa Milka Järvelän perhekaavio
Henkilön Jussi (Juho Heikki Eliaanpoika) Salmela ja hänen puolisonsa Ruusa Salmela [Rytiniemi] perhekaavio
Henkilön Jussi (Juho Heikki Eliaanpoika) Salmela ja hänen puolisonsa Selina Joonaantytär Salmela [Rauma] perhekaavio
Ilmari (1897-1972) ja Eeva
Ellantuvan Jussin poika Ilmari (1897-1972) osallistui Toiseen Maailmansotaan.